Warsztaty pieczenia chleba i nie tylko …
25 lipca 2021 2025-02-04 14:14Warsztaty pieczenia chleba i nie tylko …
Warsztaty pieczenia chleba i nie tylko …
Powiedz mi, co jesz, a ja ci powiem, kim jesteś.
Anathelme Brillant Savarin, “Fizjologia smaku”
Od wielu już lat w Meritum proponujemy Uczestnikom i Uczestniczkom warsztatów, domowy chleb. Uwielbiam proces pieczenia, gdy mogę uczestniczyć w niezwykłej przemianie, w rezultacie której powstaje pokarm dający zdrowie.
W epoce pośpiechu, gdy chcemy, by wszystko było szybko i łatwo, to wyjątkowe doświadczenie.
Pieczenie chleba to dla mnie proces niezwykły. Mam do dyspozycji zakwas, mąkę, wodę i sól. Dzięki procesom transformacji, w których także Ty możesz uczestniczyć, które w jakiś sposób animujesz, powstaje bochenek chleba, którym możesz się delektować, który ODŻYWI Twoje ciało.
Jeśli chcesz w miłej, domowej atmosferze, dowiedzieć się więcej o pieczeniu chleba i innych pyszności zapraszam Cię na warsztaty „Pieczenie chleba i nie tylko”.
Program warsztatów:
- Kilka słów teorii pieczenia;
- Pokaz mielenia mąki w warunkach domowych;
- Instruktaż “obsługi zakwasu”
- Wspólne przygotowywanie i smakowanie różnych rodzajów chleba, bułek i innych wypieków;
- Praktyczna nauka pieczenia na zakwasie i na drożdżach (zasady dobierania składników, składanie ciasta …)
- Działanie poszczególnych wypieków i przypraw na nasz organizm.
W czasie zajęć upieczesz dla siebie i swoich bliskich:
- Chleb na zakwasie pszenno-żytni / orkiszowo-pszenny / gryczano/owsiany bezglutenowy (do wyboru)
- Chleb na drożdżach z czarnuszką / cebulowy / oliwkowy (do wyboru)
- Bułki belgijskie
- Chlebki pita
Po zajęciach otrzymasz zakwas w ilości pozwalającej na samodzielne upieczenie chleba w swoim domu. Prosimy o zabranie ze sobą dwóch foremek keksówek oraz słoiczka o pojemności 200-300 ml
Informacje organizacyjne:
Prosimy zabrać ze sobą dwie foremki keksówki.
Zajęcie odbywają się w miłej atmosferze, w zacisznej kuchni MERITUM w Katowicach Ligocie.
Warsztaty trwają:w piątek w godz. 18.00-21.00; w sobotę w godz. 09.00 do 15.00.
Grupa liczy najwyżej 10 osób.
Prowadząca
Mirela Banaszak – wegetarianka od ponad 30 lat, autorka i współprowadząca warsztaty „Gotowanie z miłością” oraz KUCHNIO-TERAPIA. Na co dzień trenerka umiejętności interpersonalnych w MERITUM. Właścicielka 15-letniego, samodzielnie przygotowanego zakwasu chlebowego 🙂
Koszt warsztatów:
Koszt uczestnictwa w zajęciach wynosi 350 zł.
Cena zawiera:
- udział w warsztacie,
- indywidualny instruktaż i możliwość samodzielnego upieczenia dwóch chlebów oraz bułek,
- zestaw sprawdzonych przepisów na pieczywo (w formie pdf),
- zakwas żytni,
- możliwość dwóch konsultacji on-line dotyczących przygotowywania pieczywa
Zgłoszenia:
Zgłoszenia przyjmujemy do dnia 05.03.2025 r. Osoby zainteresowane udziałem w zajęciach prosimy o kontakt mailowy na adres katowicemeritum@gmail.com Liczy się kolejność zgłoszeń
Dodatkowych informacji udziela Mirela Banaszak – Tel. 501 762 528.