Warsztaty wegetariańskie “Gotowanie z Miłością”

Warsztaty wegetariańskie “Gotowanie z Miłością”

Warsztaty wegetariańskie “Gotowanie z Miłością”

Informujemy, że można już przysyłać zgłoszenia na cykl warsztatów „Gotowanie z Miłością”. Warsztaty odbywają się w małych grupach 8-10 osób. Warsztaty prowadzone będą przez Mirelę i Rafała.

  • Czy zwróciłeś kiedyś uwagę na to, co oznacza słowo „odżywiać się”?
  • Zastanawiałeś się, w jaki sposób dbasz o dostarczanie swojemu organizmowi Życia?
  • Ważne jest dla Ciebie zdrowie – Twoje, Twoich Bliskich i Planety?

Wszystkich, którzy chcą na luzie, w domowych warunkach, pogotować z grupą ciekawych ludzi, dowiedzieć się więcej o kuchni wegetariańskiej/wegańskiej zapraszamy na kolejny cykl „Gotowania z miłością”.

Cykl przygotowany jest z myślą o osobach, które mają już doświadczenie w gotowaniu wegetariańskim, ale także z myślą o tych, którzy dopiero planują szersze włączenie posiłków bezmięsnych do swojej codziennej diety.

Zajęcia odbywają się w trybie stacjonarnym – 8 spotkań środowych + „gotujący weekend”.

Program warsztatów:
– Wspólne gotowanie i smakowanie przygotowanych potraw,
– Praktyczna nauka gotowania pełnowartościowych potraw wegetariańskich/wegańskich,
– Refleksje na temat własnego modelu odżywiania,
– Omówienie zasad zdrowego odżywiania z użyciem LOKALNYCH PRODUKTÓW,
– Działanie poszczególnych potraw i przypraw na nasz organizm.

W czasie każdego spotkania wspólnie przygotowujemy zupę, danie główne oraz ciasto/deser. Wszyscy bierzemy czynny udział w „pichceniu i pitraszeniu” 🙂 wspaniałych wegetariańskich potraw. Na koniec wspólnie je degustujemy.

Na warsztatach możesz otrzymać prawdziwy zakwas na chleb, na żur i samodzielnie ukisić kapustę 🙂 .

W czasie zajęć dowiesz się m.in:
– Jak zakisić swojski żur?
– Jak zrobić zakwas na chleb?
– Jak zrobić pyszne, zdrowe i pełne probiotyków kiszonki?
– Jak przygotować świąteczne dania bez mięsa?

Warsztaty dadzą Ci możliwość doświadczenia, czym jest świadome gotowanie, pozbawione poczucia obowiązku i przymusu.

Gotowanie stanie się przyjemnością oraz sposobem na bycie TU I TERAZ.

Nauczysz się jak w prosty sposób sprawić, że Twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze i pełne miłości, którą włożysz w ich przygotowanie.

Do przyrządzania potraw będziemy wykorzystywać, kiedy to tylko możliwe, lokalne produkty. Preferujemy gotowanie ze składników pochodzenia europejskiego.
Warsztaty odbywają się będą w małej, najwyżej 10-osobowej grupie.

Celem udziału w warsztatach jest zapoznanie się z zasadami kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

W czasie trwania warsztatów sami uczestnicy proponują, co będziemy przygotowywać na następnych zajęciach.
Przykładowo, mogą to być:
– żur samodzielnie zakiszony,
– zeppeliny nadziewane grzybami i kapustą z sosem grzybowym,
– gołąbki z kaszy gryczanej i soczewicy,
– kotlety z kaszy jaglanej,
– wegetariańska zupa ogórkowa z kaszą gryczaną,
– lasagne z brązową soczewicą,
– tarta warzywna,
– pierogi ruskie i „meritumowe”
– pieczenie domowego chleba na zakwasie,
– crumble z jabłkami.
Często przygotowujemy potrawy zaproponowanie, wymarzone przez Uczestników. Duża część potraw przygotowywanych w czasie warsztatów ma charakter wegański.

Terminy spotkań:
Środy w godz. 17.00-20.00:

12. oraz 19. maja 2021 r.
02.; 09.; 16.; 23.; 30. czerwca 2021 r.
07. lipca 2021 r.
oraz weekend: 03-04. lipca 2021 r. – w godz. 09.00-15.00

Prowadzący:
– Mirela Pawlikowska – 27 lat temu podjęłam decyzję, że zostaję wegetarianką. To zapoczątkowało mnóstwo zdarzeń, dzięki którym jestem teraz w najlepszym dla siebie miejscu życia. Ważne jest dla mnie pojęcie „odżywiania się” czyli dostarczania swojemu organizmowi Życia. Od dziewięciu lat prowadzę warsztaty „Gotowanie z miłością”; jestem pasjonatką dobrej kuchni, wspólnego gotowania i klachania przy stole. Na co dzień praktykuję Antykarierę – towarzyszę ludziom w procesach rozwoju osobistego. Jestem trenerką umiejętności interpersonalnych w MERITUM.

– Rafał Banaszak – lubię dobrze zjeść. Od ponad dwóch lat nie jem mięsa. Najpierw była ciekawość, czy bez mięsa da się gotować i żyć. Potem ciekawość przerodziła się w codzienność: smaczne i zdrowe jedzenie, a co najważniejsze – nie powodujące cierpienia innych istot. W czasie warsztatów zadbam o to, by potrawy były proste i nieskomplikowane w wykonaniu. Jestem pasjonatem bezmięsnej dzikiej kuchni, przydatnej podczas krótkich i długich wędrówek poza utartymi szlakami.

Koszt warsztatów:
Koszt udziału w cyklu warsztatów wynosi 690 zł (kwota ta zawiera wszystkie składniki spożywcze niezbędne na warsztatach, materiały edukacyjne oraz indywidualne wsparcie w przygotowywaniu zbilansowanych posiłków wegetariańskich)

W przypadku rezygnacji z udziału, w terminie powyżej 14 dni przed rozpoczęciem cyklu warsztatów, zwracamy wpłaconą kwotę

Zgłoszenia
Zgłoszenia przyjmujemy do dnia 15.04.2021 r. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Osoby zainteresowane udziałem w zajęciach prosimy o kontakt mailowy na adres katowicemeritum@gmail.com lub telefonicznie – Mirela Pawlikowska – 501 76 25 28.

Program w opisie
Mirela Pawlikowska
Wykształcenie / Ukończone kursy
  • mgr pedagogiki
  • rekomendacja Polskiego Towarzystwa Psychologicznego II stopnia – trener treningu interpersonalnego
  • certyfikat Jakości Pracy Trenera II stopnia Stowarzyszenia Trenerów Organizacji Pozarządowych STOP
  • członek Polskiego Towarzystwa Psychologicznego
  • Studium...
    Pełny profil trenera: Mirela Pawlikowska

Cena 490 zł
Trener Mirela Pawlikowska
Czas trwania 0 tyg
Enrolled 0 students
Daty 12.05 - 03.07.2021