Warsztaty wegetariańskie – Gotowanie z miłością
27 lutego 2016 2019-07-08 14:59Warsztaty wegetariańskie – Gotowanie z miłością
Jesteś tym, co jesz. Nie bądź więc szybki, tani i łatwy.
W pewien sposób to, co jemy pokazuje jak siebie traktujemy, na ile darzymy siebie szacunkiem i miłością. Warto zadbać o to, co jemy i w jakiej atmosferze.
Na naszych warsztatach dowiesz się, co i jak przyrządzić, by dostarczyć sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wszystko sami przygotujemy, a potem, w atmosferze radości i przyjaźni, wspólnie spożywamy wieczorny posiłek.
Zajęcia odbywają się w trybie stacjonarnym – 8 spotkań co tydzień, w środę + gotujący weekend – sobota i niedziela cały dzień.
Program warsztatów:
- Wspólne gotowanie i smakowanie przygotowanych potraw,
- Praktyczna nauka gotowania pełnowartościowych potraw wegetariańskich,
- Refleksje na temat własnego modelu odżywiania,
- Omówienie zasad zdrowego odżywiania,
- Działanie poszczególnych potraw i przypraw na nasz organizm.
W czasie zajęć dowiesz się m.in:
- Jak za pomocą diety dbać o swoje zdrowie,
- Jak za pomocą powszechnie dostępnych składników smacznie przyprawić dania,
- Jak przygotować świąteczne dania bez mięsa?
- Jak codziennie podejmować dobre dla przyrody i środowiska decyzje konsumenckie.
Warsztaty dadzą Ci możliwość doświadczenia, czym jest świadome gotowanie, pozbawione poczucia obowiązku i przymusu. Gotowanie stanie się przyjemnością oraz sposobem na bycie TU I TERAZ. Nauczysz się jak w prosty sposób sprawić, że Twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze i pełne miłości, którą włożysz w ich przygotowanie. Do przyrządzania potraw będziemy wykorzystywać, kiedy to tylko możliwe, lokalne produkty. Preferujemy gotowanie ze składników pochodzenia polskiego i europejskiego.
Warsztaty odbywają się będą w małej, najwyżej 8-osobowej grupie.
W menu m.in.
- zupa z topinamburu,
- pieczone w piekarniku pierogi ruskie,
- kluski śląskie z sosem grzybowym,
- gołąbki z kaszy gryczanej – soczewicy,
- kotlety z kaszy jaglanej i papryki,
- wegetariańska zupa ogórkowa,
- lasagne z soczewicą,
- gulasz z ciecierzycy i bakłażanów,
- szpecle z sosem grzybowym,
- domowy makaron z sosem z pomidorowym,
- pieczenie domowego chleba na zakwasie,
- domowe muesli-granola,
- crumble z owocami,
- prawdziwe włoskie tiramisu.
Duża część potraw przygotowywanych w czasie warsztatów ma charakter wegański.
Tak o naszych warsztatach pisze ich uczestniczka – Magda
Prowadząca:
Mirela Pawlikowska – trenerka rozwoju osobistego; posiada rekomendację Polskiego Towarzystwa Psychologicznego II stopnia; wegetarianka od ponad 20 lat, autorka koncepcji warsztatów „Gotowanie z miłością„. Od 2012 r. prowadzi warsztaty wegetariańskie w Meritum, a także, od niedawna, w Pracowni na rzecz Wszystkich Istot.
Koszt udziału w warsztatach:
Uczestnictwo w warsztatach jest bezpłatne. Osoby chętne ponoszą jedynie koszt zakupu produktów spożywczych.
Zapisy:
Osoby zainteresowane udziałem w zajęciach prosimy o kontakt mailowy na adres rekrutacja@meritum.slask.pl lub telefoniczny – Mirela Pawlikowska – 501 762 528.
O przyjęciu do grupy decyduje rozmowa z prowadzącą zajęcia.
[gdlr_testimonial columns=”1″ type=”carousel_” style=”plain-style” title=”wrażenia uczestników”]
[gdlr_tab title=”Michał Wieczorek” position=”ratownik medyczny w Polskim Centrum Pomocy Międzynarodowej. Uczestnik wielu międzynarodowych misji ratunkowych i szkoleniowych, m.in. w Sudanie, Tybecie i Kazachstanie.”]Gotowanie z miłością – to coś dla prawdziwych twardzieli, pomyślałem 😉
Jeżeli chcemy zatroszczyć się o siebie i swoich bliskich, to nie ma chyba lepszego sposobu; że nie wspomnę, iż przez żołądek do serca również trafić można 😉 Chociaż wiele się mówi o zdrowym jedzeniu, mało kto do końca zdaje sobie sprawę czym ono jest.
Mocno praktyczny warsztat gotowania i jedzenia, również dla tych którzy sporo się ruszają i ćwiczą.
[/gdlr_tab]
[/gdlr_testimonial]